We kennen allemaal marmer, de aantrekkelijkste natuursteen door de prachtig zichtbare aders, details en kleurvariaties. En hoewel we marmer in moderne woningen vaak terugvinden, is dit zelden in de tafel.

Een marmeren tafel draait de rollen om en wordt de eyecatcher van de kamer. Dat leidt ons tot de vraag of marmer überhaupt wel als tafelblad bruikbaar is. Marmer is een vorm van kalksteen en van nature kwetsbaarder voor aantasting door zuren dan bijvoorbeeld dieptegesteentes of zandstenen, zoals graniet en kwartsiet.

Havani - Marcello Table

De tijd staat ook in Wortegem‐Petegem niet stil
Het verwerken van marmer tot een tafelblad is een ambacht waar generaties kennis in zit. De combinatie met moderne technieken zoals de zeer zachte Feel-me textuur “Poco Vecchio” afwerking, geïmpregneerd met nanotechnologie, gebeurt bij meubelmerk HAVANI in het Oost‐Vlaamse Wortegem‐Petegem. Ze leveren luxueuze design tafels gemaakt uit de hardste en meest bruikbare gesteenten, geschikt voor dagelijks gebruik als design tafel, bureau of vergadertafel. Door een keuze van heel harde marmers met minder porositeit en zich te richten op vooral witte en beige kleuren, zal een zuuraantasting of kras, niet gauw zichtbaar worden en dus gebruikers niet storen. Gepolijste marmers evenals donkere marmers, raadt Frédéric Haven, oprichter van HAVANI, voor tafelbladen af.

“We raden gepolijste afwerkingen af op marmeren tafelbladen, omdat de
gepolijste laag vervaagt en het product om de steen te impregneren die
het moet beschermen, de poriën niet voldoende kan binnendringen. Ook
glanst marmer van nature reeds en krijgt na verloop van tijd meer ‘satijnglans’
vanwege het patina effect. Voor donkere marmers geldt dan weer dat wanneer we in
de steen zagen, het kleur van de massa van de steen veel lichter is dan het oppervlak,
waardoor een kras onmiddellijk opvalt en een zuuraantasting transformeert in een veel
lichtere kleur dan het tafelblad.
Gepolijste en donkere kalkstenen zijn goed om naar te kijken
maar niet om dagelijks op te werken of aan te consumeren”

Nanotechnologie
Recent geïmplementeerde nanotechnologie in impregnatieproducten / impregneerproducten beschermt marmer beter dan vroeger tegen verkleuring door blootstelling aan zuren. Producten waren in het verleden al water‐ en vetafstotend maar nu zijn nanodeeltjes veel kleiner en komen ze dieper in de poriën terecht en in grotere hoeveelheden, wat een hogere vlekbestendigheid biedt maar toch de feeling van een natuurlijk product behoudt. Zonder het impregneren, krijgt men nog steeds doffe, gele, oranje en roze vlekken zoals vroeger maar op HAVANI’s selectie van geïmpregneerde- en uniek afgewerkte marmeren tafelbladen, werden testen uitgevoerd in Wortegem-Petegem met o.a. mayonaise, citroen en rode wijn en zolang men enkel de zuren niet te lang laat liggen op de marmer, krijgt men geen doffe vlekken en al zeker geen gekleurde vlekken.

 

Waarom geen transparante beschermlaag aanbrengen bovenop de marmer?
Er zijn meubelmerken die een beschermlaag bovenop het marmeren blad aanbrengen maar deze lagen zijn vaak nog krasgevoeliger dan de marmer zelf en wanneer er een beschadiging aan de laag zou worden aangebracht, bijvoorbeeld door een gebruiker met zijn bestek, dat vloeistoffen, vetten en zuren alsnog de steen kunnen indringen wat onmiddellijk tot storende vlekken leidt want men kan niet beide methodes combineren. Een geïmpregneerde steen die vloeistof en vet afstoot, kan men namelijk geen extra laag meer aan vasthechten.

Men verliest de feeling van een natuurlijk product en het voordeel van de satijnglanzende patina op termijn. Een goed afgewerkte- en beschermde marmer, wordt enkel maar mooier met de tijd. We zien in de praktijk toch ook geen transparante plastiek covers over lederen salons of plastiek folies bovenop een parket